Αλπακάς (τι είναι?)

Αλπακάς (τι είναι?)

Ο όρος αναφέρεται σε ένα κράμα που έχει ασημί χρώμα και αποτελείται κυρίως από χαλκό, νικέλιο και ψευδάργυρο σε αναλογία περίπου 60-20-20. Σε άλλες χώρες είναι περισσότερο γνωστό ως «νικέλιο ασήμι» ή «γερμανικό ασήμι» ή «λευκό μέταλλο» ή «λευκό μπρούτζο». Στην Ελλάδα ο όρος «αρζάντο» χρησιμοποιείται επίσης για αυτά τα κράματα. Έχει προταθεί και το όνομα «Νιάγυρος».

Ο χαλκός έχει χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του ασημιού στην παραγωγή κοσμημάτων και σκευών σε ορισμένες περιπτώσεις. Το μέταλλο είναι επίσης ιδανικό για τη δημιουργία μουσικών οργάνων όπως το σαξόφωνο, η τρομπέτα και το φλάουτο, καθώς παράγει έναν ευχάριστο ήχο. Ωστόσο, δεν συνιστάται η χρήση χαλκού για την παραγωγή μαγειρικών σκευών λόγω της πιθανότητας μόλυνσης από χαλκό που οδηγεί σε δηλητηρίαση.

Η διαδικασία της κατεργασίας μετάλλου αλπακά με σκοπό τη δημιουργία κοσμημάτων και διακοσμητικών παρουσιάζει ομοιότητες με αυτή του αργύρου όσον αφορά τις συγκολλήσεις και τις οξειδώσεις. Διαθέτει μεγαλύτερο επίπεδο ακαμψίας όταν πρόκειται για εξώθηση και σχεδίαση, και είναι ιδιαίτερα πιο δύσκολο να χαραχθεί σε σύγκριση με το ασήμι.

Για αιώνες, κράματα γνωστά ως Tutenag στην Ινδία και Paktong στην Κίνα διακινούνταν από Ευρωπαίους εμπόρους στις αρχές του 18ου αιώνα. Οι Ιάπωνες αναφέρονταν σε αυτό το υλικό ως Haku Do, που σημαίνει λευκός χαλκός. Το όνομα Alpacas προήλθε από την αυστριακή εταιρεία Alpacca Prima N.S, που ήταν εξέχων παραγωγός αυτού του κράματος.

Το αλπακά είναι ένα είδος κράματος που αποτελείται κυρίως από χαλκό και είναι γνωστό ως κρατήρα στα αρχαία ελληνικά. Για να του δώσει ένα ασημί-λευκό χρώμα, προστίθεται νικέλιο στο μείγμα. Καθώς το επίπεδο του νικελίου αυξάνεται, το χρώμα γίνεται πιο λευκό και το κράμα γίνεται πιο σκληρό. Εάν το κράμα χρειάζεται χύτευση, προστίθεται μικρή ποσότητα μολύβδου για να αυξηθεί η ευτηκότητά του. Από την άλλη, εάν ο στόχος είναι να αυξηθεί η ευκαμψία και η ελαττότητά του, μπορεί να προστεθεί μαγνήσιο στο μείγμα.

Αφήστε ένα σχόλιο